Etapele de lucru

ahwi-rf-1000-2000-tuskomaro,6d629f9b

a) inspectarea și măsurarea suprafeței de lucru (fotoplan APIA, GPS). Nu este nevoie de nici un instrument special, sau de vreun deviz special, ca și dovadă a curăţirii suprafeței finanțate, pentru că oricum APIA va inspecta periodic zonă lucrată din elicopter – rezultă un fotoplan, pe bază căruia se acordă sau nu subvenția APIA), tăierea și folosirea copacilor mai groși ca și lemn de foc, marcarea gropilor sau a stâncilor mai înalte (acolo unde acestea există, pot deteriora utilajele);


b) tăierea și mărunţirea vegetației de pe terenul de defrișat (cu ajutorul utilajului Raptor 300 cu tocător forestier M650, cu mulcere (freze) trase de tractor sau cu motocoase de putere mare). Prețurile sunt afișate în slide-ul următor.

O păsune curătată, cu arboretele măruţit, este o păşune ecologică, și va fi mai ușor de întreținut ulterior. Resturile vegetale lăsate în urmă de utilaj sunt între 5 și 20 cm lungime, acestea vor putrezi ușor, și se vor transformă în îngrăşămant natural pentru iarbă. Tot cu ajutorul frezei, terenul este curăţat de mușuroaie (acestea sunt frezate pană la 3-5 cm deasupera nivelului solului – pentru a nu deteriora iarba). În urmă noastră, terenul curăţat rămâne ca o fâneaţă.


c) în cazul în care terenul se va transforma în teren agricol, solul se prelucrează cu un scarificator sau plug.

Acestă operație mărunţeste și mineralizează solul. Rădăcinile sunt culese manual iar cioatele de peste 30 cm sunt frezate până la adîncimea de 35-50 cm cu utilaje specializate.


d) discuirea, dacă se cultivă legume. În acest fel sunt eliminate ultimele resturi de rădacină, solul este afânat, iar producția agricolă poate începe.


e) dacă se dorește păstrarea terenului ca și fâneată, o ultimă lucrare poate fi supraînsămânţarea – în funcție de natura solului. Noi încurajăm pe clienții noștri să decidă ei înșiși ce fel de sămânţă vor folosi, să o achiziționeze, iar noi vom însămânţa terenul, conform cerințelor clienților noștri;


f) curăţarea livezilor este o operațiune mai grea, datorită copacilor existenți. Defrișarea arboretului parazitar ar trebui făcută împreună cu curăţarea pomilor fructiferi de crengi sau, uneori, este necesară defrișarea totală sau defrișare rasă. Crește costul lucrării, dar recoltele sunt superioare ulterior.


 

Crengile tăiate și arboretul parazitar doborât nu au voie să rămână pe păşune sau în livadă! În acest caz, asigurăm contra cost tocarea crengilor, pentru ca terenul să rămână neted și curățat! Resturile vegetale vor fi folosite ca și mulch, în curtea beneficiarului nostru (lungime 3 – 20 cm). Ele se pot transporta cu orice mijloc de transport de pe câmp, dacă clientul dorește acest lucru.

Criterii APIA de control a păşunilor curăţate – răzoarele sau cărările animalelor pot rămîne cu tufe pe ele; mai pot rămâne 30 – 50 de copaci sau tufe/hectar pentru a face umbră animalelor; se curăţă doar vegetația nedorită, invazivă, parazitară. Se începe cu conturul terenului, pentru a determină exact porțiunea care se curăţă. Porțiunile dificile, saturate cu tufe invazive se pot exclude o perioadă scurtă (1 – 2 ani) de la finanțare, până se vor curăţa de către noi sau de către proprietar.

Zonă noastră de activitate este vestul ţării, dar ne putem deplasa și în alte zone din ţară.

Prețul serviciilor se stabilește după vizualizarea unor poze, a unui fotoplan APIA și apoi, după o vizită preliminară la locul prestării serviciilor. Este recomandabil ca suprafețele de curăţat – defrișat, să fie mai mari de 10 ha, deoarece este necesar să luăm în calcul și costul transportului utilajelor de la locul de parcare către client și retur.